Glasgow, Skócia
   
| Glasgow | Várostörténet | Városrészek és nevezetességeik | Kultúra | Sport | Skót nagyvárosok | Skót kultúra | Galéria | Térkép |
Skót nagyvárosok

vilagvarosai.hu on Facebook

Edinburgh:

Edinburgh Skócia fővárosa és második legnagyobb települése (Glasgow után). Edinburgh megye jogú, valamint a szigetek hetedik legnagyobb városa.

Skócia keleti részén, Skócia központi övének szélén, az Északi-Tenger partján fekszik Kis utcácskáival, bonyolult szerkezetével, vegyesen román és gótikus stílusú középkori házaival Európa egyik legfotóznivalóbb városa. 2001-ben a város két kerületét- az Old Town-t és a New Town-t-, ezzel együtt 4500 házát tették a világörökség részévé. Itt székel a skót parlament.


Click for Edinburgh, United Kingdom Forecast

Edinburgh
Edinburgh, Skócia (Foto: flickr by -j0n-)


A város a felvilágosodás egyik fontos góca volt. Egyeteme, a University of Edinburgh olyan fejlett, hogy a város megkapta az „Észak Athénja” elnevezést (az ókori Görögországban Spárta volt az erő, míg Athén a tudás szimbóluma).

Sok fesztivál, karnevál otthona a skót főváros. Ezeket a rendezvényeket mind egy időpontban – augusztus elején- rendeznek meg. Ekkor egy évben egyszer a teljes város ünnepel és díszbe öltözik- természetesen ilyenkor rengeteg turista látogatja meg a várost.

Évente kb. 13 millió turista keresi fel Edinburgh-t, ezzel London után a szigetek második leglátogatottabb városa.

Története:

A római időszakban Edinburgh a limes azon része volt, ahol a legtöbb harc végbement. A Rómaiak után eltűnt, a XX. sz. környékén említik újra.

Ezután azonban gyors fejlődésnek indult, az itteni lakosság számára mindig is fontos volt ez a terület. Így Skócia legnagyobb városává nőtte ki magát (Glasgow az ipari forradalom idején előzte meg) és 1437 óta Skócia fővárosa is.

Az ipari forradalom elkerülte a várost- ez is közrejátszott benne, hogy középkori kinézete a mai napig élvezhető. Azt mondhatjuk, Edinburgh populációja és kinézete kb. a XVIII sz.-tól eredeztetve változatlan.

Dundee:

Dundee (teljes nevén Dundee City) Skócia megye jogú városa. A Tay folyó torkolatának északi oldalán helyezkedik el- ami az Északi-Tengerben végződik.

Dundee populációja jelenleg kb. 150 000 fő, azonban agglomerációs körzetével együtt a 170 000-t is eléri. A 80’-as évek óta ez a szám egyre kevesebb lett- sokan hagyták el Dundee rosszabb körzeteit a vidék kedvéért.


Click for Dundee, United Kingdom Forecast

Dundee
Dundee, Skócia (Foto: flickr by Danger Mike)


Jelenleg Dundee-t a „Felfedezések városaként” ismerik, ugyanis rendkívül sok felfedező indult innen útnak- Scott antarktiszi felfedezőhajója példának okáért a mai napig megtekinthető a város főterén.

A városnak kimagasló a természetgyógyászati és elektronikai fejlettsége. Dundee adja az Egyesült Királyság digitális szórakoztatóiparának 10%-át. Két egyeteme van: a University of Dundee és a University of Abertay Dundee.

Története:

A XII. sz.-ban említik először a krónikák. Nevének eredeti jelentése a „Tűz erődítménye”. Dundee-t több király is kirabolta, végül 1457-ben fallal vették körül. Azonban a város később is részt vett minden a szigeteken vívható háborúban.

Dundee mérete az ipari forradalom során nőtt meg drasztikusan. Helyzetéből fakadóan itt kezdődött az indiai textil feldolgozása, amire a város ipara épült- ezért a XX. Sz. második felére ezek az üzemek csődbe mentek. Ezen kívül a város lekvárjáról, sajtójáról és az iparban a hajóépítéséről is híres- rengeteg felfedezőt és utazót indított útnak és üdvözölt visszatérése után a skót település.

Aberdeen:

Aberdeen Skócia harmadik legnagyobb városa és megyei jogokkal rendelkezik. A Skót felföld keleti részének szélén, a tengerparton terül el.

Az északi-tengeri olajmezők feltárása óta „Európa olajfőváros”-ának nevezik és az olaj miatt a XX. sz. második felében jelentős fejlődésen esett át a település. Itt található a keleti part legforgalmasabb kikötője és a szigetek legnyüzsgőbb helikopter-reptere.


Aberdeen
Aberdeen, Skócia (Foto: flickr by Hello, I am Bruce)


Aberdeen Skócia igazi ipari fellegvára (az ipari forradalom egyik legdinamikusabb városa volt, amely dinamizmust sikeresen átmentettek az olajüzletbe), de természetesen rengeteg látnivaló akad itt is. Két egyeteme is van a városnak, míg nemzetközi ifjúsági fesztiválja messze földön híres.

Története:

Aberdeen területe 8000 éve lakott terület. A város két település egyesüléséből jött létre és 1179-ben kapott városi jogokat.

Aberdeen a Robert the Bruce által alapított Common Good Fund cég segítségével emelkedett fel, amely megkezdte az erdő kitermelését a város mellett (ezzel az ipari útvonalat is meghatározva). Ez a cég azóta is üzemel.

Az ipari forradalmakat végig szorosan követte a város- ma is az egyik legfejlettebb település a szigeteken. Így a technika legújabb vívmányait és a lassan letűnő ipari forradalom idején épített szerkezeteket is megismerhetjük működés közben a városban (Például a metrót, amely Európában először itt épült meg. Érdekesség, hogy a világon először New Yorkban, harmadszor pedig Budapesten épült ilyen vasút.).

Paisley:

Paisley a skót mélyföld nyugati részén található, 8 mérföldnyire Glasgow-tól. A Renfrewshire tartomány legjelentősebb városa. Három folyó (White Cart Water, Black Cart Water, Cart folyó) találkozásánál fekszik.

Skócia legnagyobb külön jogokkal nem rendelkező városa, míg az összes skót település közt az ötödik helyen áll. Ugyanakkor sokszor belesorolják Glasgow tág értelemben vett agglomerációs körzetébe.


Click for Glasgow, United Kingdom Forecast

Paisley
Paisley, Skócia (Foto: flickr by Bob the courier)


Története:

Ezen a helyen eredetileg római erődítmény volt- a Hadrianus által épített megerősített limes egyik fontos pontja volt a három folyó találkozása. A rómaiak távozása után az egyház karolta fel a helyet- a VI. sz.-ban ír szerzetesek telepedtek le itt.

Ezután Paisleynek a történelem során végig megmaradt vallási szerepe- rengetegféle egyház települt ide és rengeteg épület maradt meg itt így az utókornak (nagyon sok egyházi épületet romboltak le a reformáció során Skóciában, itt azonban ez elmaradt).

A skótok legnagyobb hőse, William Wallace bizonyítottan itt született és tanult. Sir William Wallace (XIII. század) egy skót lovag volt, aki az angol elnyomás alatt (I. Edward uralkodása idején) parasztokat vezetett szabadságharcba, a skót függetlenségi harcok közepén.

Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use